Forumun ab-havasını və xatirələrini əks etdirən ədəbi yazılar
✨NUR
Hər görüş — nə qədər gözəl və uzun, yaxud nə qədər ani və keçici olmasından asılı olmayaraq — mahiyyəti etibarilə bir gün ayrılığın gələcəyini də ehtiva edir. Şükürlər olsun Uca Yaradana ki, ayrılıq həmişəlik olmaya da bilər; ayrılıq bir müddətə təxirə salına da bilər. Bizim halımızda da belə oldu: çünki səhər tezdən biz — xaricdə yaşayan azərbaycanlı alimlərin Birinci Forumunun iştirakçıları — hamımız birlikdə Qarabağa yola düşəcəkdik. Lakin “Gülüstan” sarayının qonaqpərvər zalında vahid bir elmi mühitdə keçən ünsiyyətimiz vida şam yeməyi və konsertlə başa çatırdı.
Əlbəttə, biz böyük dairəvi masalar arxasına yalnız kulinariya zövqümüzü təmin etmək və ya qədim və müasir Azərbaycan mətbəxinin bütün incəliklərini dadmaq üçün toplaşmamışdıq. Əsas məqsəd elmi iclasların və sessiyaların sıx zaman çərçivəsindən azad olan insani ünsiyyəti davam etdirmək idi — Yer üzündə yaşayan hər bir insana çox vaxt məhz bu ünsiyyət çatışmır.
Zaman keçdikdən sonra bizdən geri dönüşü olmayan dünyaya köçmüş kimsələri xatırlayanda gecikmiş peşmanlıq hissi keçiririk: bəlkə də — bunu Allahdan başqa kim bilər? — gedən insana bizimlə bir az da qalmaq üçün sadəcə bir mehriban baxış, yaxud bir xoş söz çatmamışdı?
Görünür, bizim o vida axşam süfrəmizin də əsas məqsədi məhz birləşdirici idi: talelərində böyük bir ümumilik olan insanların — əcdadlarının tarixi və dili, bir çoxunun doğulub boya-başa çatdığı torpağın cazibəsi və, əlbəttə, sadə, lakin çox tutumlu “Vətən” sözü ilə ifadə olunan hər şeyə minnətdar sevgi — ətrafında bir icma kimi sıxlaşması.
Vida şam yeməyinə toplaşanların qarşısında səhnənin alçaq meydançasında milli Azərbaycan alətləri — tar, kamança, qaval və nəfəs alətləri ilə musiqiçilər göründülər. Hamıdan bir qədər aralıda, öndə gözəl bir qadın oturmuşdu. Bu, Azərbaycan Dövlət Filarmoniyasının və Beynəlxalq Muğam Mərkəzinin solisti, məşhur Rəvanə Qurbanova idi. Onu tarda “Buta” instrumental ansamblının bədii rəhbəri, Rəvanənin həyat yoldaşı və çox yüksək səviyyəli musiqi virtuozu Rövşən Qurbanov müşayiət edirdi.
Solist çıxışına muğamla başladı. Mənim duyumumda muğam xalqımızın qədim səsidir: o, insan varlığının genişliklərini hisslərin qızılı sapları ilə hörür, qarşısında Kainatın əsl əzəmətini açır və insanın bu dünyadakı mövcudluğuna dərin, sakral məna qatır. Çox müxtəlif insanların toplandığı böyük zal üçün təbii olan uğultu birdən-birə qısa müddətlik sükutda əridi; o sükut nəhəng məkanı susmayan dağ bulağını xatırladan musiqi və dinləyicilərin hər birini həyəcanlandıran xanəndə Rəvanənin səsi ilə doldurdu. Bizim ölkədə muğamların peşəkar ifaçılarına xanəndə deyirlər.
Sonra gözəl rəqs nömrələri, həmçinin artıq daha adi, müasir mahnılar səsləndi. Lakin muğamdan doğan ilk təəssürat axşamın sonunadək çəkilmədi. Xaricdə yaşayan azərbaycanlı alimlərin Birinci Forumunun qonaqları və iştirakçıları tərəfindən çoxlu təşəkkür çıxışları edildi. Axşam, yəqin ki, təşkilatçıların planlaşdırdığı kimi, xoş və sakit sonluğa yaxınlaşırdı. Artıq bir neçə an sonra bayramın bitəcəyi aydın olanda, hamı sanki vahid bir mənəvi təkanla ayağa qalxdı: azərbaycanlı alimlərin demək olar ki, hamısı zalın ortasına çıxdı, əl-ələ verərək böyük canlı dairə yaratdı və qədim Azərbaycan rəqsi olan “Yallı”nı oynamağa başladı — o Yallını ki, Gobustanın qayalarında əbədiləşib; bir zamanlar on ikinci Roma legionu bu qayalardan keçmək istəmiş, lakin keçə bilməmiş, yerli əhali ilə qaynayıb-qarışmış və özündən yalnız Abşeron kəndi Ramananın adında (“Roma” mənasını xatırladan) və Bakı şəhərinin qədim gerbində — öküz başında — bir neçə iz qoymuşdu. Axı öküz on ikinci legionun totem rəmzi idi. Bu legion Yuli Sezar tərəfindən yaradılmış və “İldırım sürətli” adlandırılmışdı...
Biz isə musiqiçilərin getməsinə imkan vermədik! Rəqsimiz davam etdikcə onlar da çaldılar. Yeri gəlmişkən, Gobustan petroqliflərində məhz bu rəqsin təsvir olunduğunu Azərbaycanda dəfələrlə olmuş məşhur alim Tur Heyerdal sübut etmişdi. Hərçənd əminəm ki, bizdə bunu ondan əvvəl də hiss edənlər vardı. Və sonda, yəqin ki, təkcə mənim yox, hamının diqqətini çəkən bir məqam vardı: Forum iştirakçılarının hamısının üzündə necə işıqlı, ruhani və xeyirxah ifadə vardı!
Mənə elə gəlir ki, bu daxili işığın haradan gəldiyini anlayıram. Yəqin, siz də artıq bunu hiss etdiniz?
❤️VƏTƏN HİSSLƏRİ
Biz Xankəndinə və Şuşaya Bərdə və Ağdamdan keçərək gedirdik; daha doğrusu, bir zamanlar Ağdam şəhərinin dayandığı, indi isə yer üzündən silinmiş o məkandan keçirdik. Bu şəhəri əsrlər boyu soyqırım haqqında hayqıran, lakin öz evlərində nə sınmış bir şüşəsi, nə də divarlarında bir çat olanlar yerlə-yeksan etmişdilər.
Öz evlərini könüllü şəkildə tərk edib qaçmış əhalinin yaşayış yerləri bu gün də — qaçışdan bir il keçməsinə baxmayaraq — əvvəlki kimi səliqəli və toxunulmamış görünür. Yol yoldaşımın adı Akif Kadıroviç Alaferdovdur. Onun gözlərində sevinc parıldayır, üzündə mehriban təbəssüm var, əlində isə Azərbaycan bayrağı. O, bayrağı bütün avtobusun oxuduğu mahnının ritminə uyğun həvəslə dalğalandırırdı. İki gün əvvəl açılmış xaricdə yaşayan azərbaycanlı alimlərin Birinci Forumunun iştirakçılarının ovqatı, Azərbaycanın paytaxtından Xankəndinə və Vətənimizin mədəniyyət paytaxtı Şuşaya uzanan saatlarla davam edən səfərə baxmayaraq, çox yüksək idi.
Yol yoldaşım haqqında bir neçə isti söz demək istəyirəm. Akif müəllim Qırğızıstanda, sovet hakimiyyəti tərəfindən doğma Azərbaycandan minlərlə kilometr uzağa zorla köçürülmüş azərbaycanlı ailəsində doğulub böyümüşdür. Lakin bizim soydaşlarımız — məcburi köçkünlər — qəzəblənmədilər; onlar halal zəhmətlə yaşadılar, uşaqlarını böyüklərə hörmət və yalnız öz xalqına deyil, yeni yerdə çörəyini və damını bölüşərək onlara kömək edən insanlara da sevgi ruhunda böyüdüb tərbiyə etdilər.
İllər keçdi. Bu gün ölkə hüdudlarından çox-çox uzaqlarda tanınan travmatoloq, minlərlə xəstəni sağaltmış və çoxlu sayda ixtisaslı mütəxəssis yetişdirmiş Akif Kadıroviç Alaferdov Qırğızıstan Respublikasının əməkdar həkimi, tibb elmləri namizədi, monoqrafiya, metodik tövsiyələr və çoxsaylı elmi məqalələrin müəllifidir. Peşə sahəsindəki nailiyyətləri ilə yanaşı, Alaferdov böyük ictimai fəaliyyət də göstərir: “Qırğızıstan–Azərbaycan” Dostluq və Əməkdaşlıq Cəmiyyətinin fəaliyyətdə olan prezidenti, Qırğızıstan Respublikasında yaşayan azərbaycanlıların “Azəri” İctimai Birliyinin isə fəxri prezidentidir.
Səfərimizin hansısa bir anında mənə elə gəldi ki, Akif müəllimin möhtərəm yaşına baxmayaraq, hər bir azərbaycanlı qəlbi üçün əziz olan Qarabağa yolumuzu işıqlandıran o geniş, açıq təbəssümü uşaq səmimiyyəti qədər təsirlidir; sanki onun sahibi səksən yaşına yaxınlaşan bir insan deyil, həyatının lap ilk çağlarını yaşayan bir uşaqdır. Avtobusun keçidində rəqs edən qızlar, rəhbərimiz professor Məsud müəllimin — Avropanın mərkəzindən Bakıya gəlmiş insanın — zümzümə etdiyi mahnı, avtobusdakı bir çox yol yoldaşlarımızın əlindəki bayraqlar — bütün bunlar səfərimizin təkrarolunmaz ruhi və mənəvi atmosferini yaradırdı.
Biz də Akif müəllimlə birlikdə hamıya qoşularaq gəncliyimizin mahnılarını sevinclə oxuyurduq. Qəlblərimiz Xankəndinə və Şuşaya doğru can atırdı. Bəli, biz dünyanın müxtəlif ölkələrində yaşayır və çalışırıq. Amma biz birlikdəyik. Biz Vətənimizi, torpağımızı yalnız bu gün və ya dünən sevmirik. Biz onu həmişə sevirik. Bu sevgidə biz vahidik.
🏇CIDIR DÜZÜ
Xankəndidən Şuşaya aparan yol gur kollarla örtülmüş qayaların arasından ilan kimi qıvrıla-qıvrıla avtobuslarımızı getdikcə daha yüksəklərə, dağlara aparır, hər döngədə Şuşa ilə görüş anını yaxınlaşdırırdı. Artıq Xankəndi binalarının damları dərinlikdə qalmışdı, bizim ekskursiya avtobuslarımız isə hələ də yavaş, lakin dayanmadan yüksəlişini davam etdirirdi.
Xaricdə yaşayan azərbaycanlı alimlərin Forum iştirakçıları — kimisi səbirsizliklə, kimisi gizlədə bilmədiyi həyəcanla, kimisi də maraqla — hamılıqla avtobus pəncərələrindən yola baxırdı. Və yenə də Şuşa çoxumuz üçün qəfil göründü! Demək olar ki, elə həmin anda avtobuslar dayandı və biz hamılıqla nahar üçün gözlənildiyimiz otelin qarşısında yerə endik. Təkcə nahar üçün yox!
Elə həmin oteldə bizi Qarabağ Universitetinin rektoru Şahin Bayramov və onun rəhbərlik etdiyi ali təhsil müəssisəsinin əməkdaşları ilə son dərəcə maraqlı görüş gözləyirdi. Rektor universitetin perspektivlərindən, Qarabağ gəncliyinin gələcəyə yönəlmiş arzularından, ümidlərdən, layihələrdən və nəticəyə çatmağa olan sakit inamdan danışdı.
Şübhəsiz, xaricdə çalışan aparıcı azərbaycanlı alimlərin dəstəyi Qarabağ Universitetinin tələbələrinin bilik və bacarıqlarına öz xeyirli təsirini göstərəcəkdir. Buna aramızda heç kim şübhə etmirdi!
Hörmətli rektora maraqlı dialoqa görə təşəkkür etdikdən sonra, nəhayət, şəhərə doğru yollandıq.
“Musiqiçilər və şairlər Allaha hamıdan yaxındırlar”, — deyə böyük Sibir yazıçısı, cəbhəçi Viktor Petroviç Astafyev tez-tez təkrar edərdi. Mən onu uzun illər tanımış, dəfələrlə söhbət etmişdim. O, təkcə “Çar-balıq” və “Vasyutka gölü”nün deyil, həm də dəhşətli müharibədə yaşadıqlarından bəhs edən “Lənətlənmişlər və öldürülmüşlər” romanının müəllifi idi.
Və indi mən üç unikal bərpa olunmuş abidənin — bəstəkar Üzeyir Hacıbəyliyə, şairə Natəvana və müğənni Bülbülə ucaldılmış abidələrin yanında dayanmışam. Bu insanlar ömürlərinin sonunadək canlı olan hər şeyə sevgini tərənnüm etmişdilər. Burada, doğma torpaqda, onların bir zamanlar doğulub boya-başa çatdıqları şəhərdə, məhz bu abidələr vəhşicəsinə güllələnmiş, əzilmiş və metal tullantısı kimi aparılmışdı. Niyə? Mən yalnız bir şeyi bilirəm: musiqiçilərin və şairlərin abidələrini şikəst edən insanlar özlərini xeyirxah insan adlandırmaq haqqından məhrum edirlər...
Mən Natəvanın və Hacıbəylinin evlərinin xarabalıqlarını gördüm. Onlara bomba düşməmişdi. Onları xarabaya çevirən oğrular idi. Mən onların millətini deməyəcəyəm: musiqiçilərin və şairlərin abidələrini güllələyən, köhnə pəncərə çərçivələrini, qazanları və gecə qablarını oğurlayanların heç bir milləti yoxdur və ola da bilməz.
Üzümü bulaqda yuyub Şuşa qalasının qapılarına doğru getdim. Həmkarlarımın çoxu artıq qapılardan keçmiş və qədim qala divarının o biri tərəfində sevinclə şəkil çəkdirirdi. Mən isə yorğun diabetik ayaqlarımla onlardan xeyli geri qalmışdım. Üstəlik, qapıların yaxınlığında yerin səthi o qədər nahamar və qayalı idi ki, yerimə sürətim demək olar ki, sıfıra enmişdi. Qayalı və son dərəcə nahamar torpaqda həm ayaqlarımı tərpətmək, həm də tarazlığımı qorumaq çox çətin idi.
Birdən kiminsə zərif, lakin inamlı əli qolumdan tutdu və mənə dayaq oldu. Mən bu gənc qadının nə adını, nə də kim olduğunu bilirdim, amma o, məni həmin anda çox ehtimal olunan xoşagəlməzliklərdən — məsələn, zamanın və yüz minlərlə ayağın cilaladığı daşların üstünə yıxılmaqdan — xilas etdi.
Onun köməyi tamamilə təmənnasız idi və mənə qarşı səmimi mərhəmətdən doğmuşdu. Biz ana dilimizdə — Azərbaycan dilində danışırdıq və mən xanım Gülxanıma (özünü belə təqdim etdi) həyatımın bəzi hadisələrindən danışmağa imkan verdim. Bu hadisələr Şuşaya səfəri mənim üçün sadəcə kənar bir insanın ekskursiyası olmaqdan çıxarıb müəyyən mənada rəmzi və çoxdan gözlənilən bir görüşə çevirmişdi.
2020-ci ilin noyabrında ordumuz Şuşaya hücum edəndə mən Sibirdə idim və bir polisin əlinə düşmüşdüm. Üstümdə adım, soyadım, fotoşəklim və doğulduğum yer göstərilən pensiya nəqliyyat kartı vardı, amma pasportum yox idi. Serjant məndən yapışıb məni polis məntəqəsinə apardı. Onun soyadının Conoyan olduğunu sonradan protokoldan öyrəndim. Mən diabet xəstəsi idim, ayaqlarım həmin vaxt iltihablı idi; o anda nəinki uzun müddət ayaq üstə dayanmaq, hətta dar ayaqqabıda çox qalmaq da mənə olmazdı. Lakin nə Conoyan, nə də onun həmkarları məni buraxırdı: guya şəxsiyyətimi məlumat bazasında yoxlayırdılar. Saatlarla yoxlayır, üstəlik, rus olduğumu deməyimə işarə edirdilər, demək olar ki, bunu israrla tələb edirdilər: “onda səni dərhal buraxarıq”. Mən isə inadla təkrar edirdim ki, azərbaycanlıyam. Başa düşürsünüzmü, heç nə naminə atamdan və anamdan imtina edə bilmərəm; imtina etmək olmaz. Mən türkəm və məni şikəst etsələr belə, türk olaraq qalacağam...
Və budur, bir il əvvəl Vətənimizin tarixi haqqında “Xarıbülbül” adlı mənzum dastan yazmış mən, ömrümdə ilk dəfə Şuşadayam!
Şuşanın cənub hissəsində Cıdır düzü adlı düzənlik bir məkan var. Azərbaycan dilində “Cıdır düzü” yazılır; təxmini mənası “at yarışları üçün meydan” deməkdir. Qarabağ xanlığı dövründə burada yüzillər boyu ənənəvi olaraq ildə iki dəfə məşhur Qarabağ atları ilə yarışlar keçirilirdi. Burada xalq yaz bayramı Novruzu və digər bayramları qeyd edir, qədim Şərq atüstü komanda oyunu olan, müasir at polonun sələfi sayılan çövkən oynanılırdı. XIX və XX əsrlərdə bu geniş dağ yaylası rəssamların təbiət qoynunda — emalatxanadan kənarda, təbii işıqda işlədikləri plener rəssamlığı üçün sevimli məkana çevrilmişdi. Cıdır düzündən açılan dağ mənzərələri həqiqətən möhtəşəmdir!
Burada həm də ədəbi-musiqili məclislər, festivallar, yarmarkalar və rəsmi bayramlar keçirilirdi. 1989-cu ilin mayından 1991-ci ilə qədər burada “Xarıbülbül” musiqi festivalı təşkil olunmuş, Şuşanın azad edilməsindən sonra isə 2021-ci ildən bu festival yenidən bərpa edilmişdir.
Hörmətli Gülxanım məni qolumdan tutub avtobusa apararkən ona 2020-ci ilin noyabrından bəri içimdə saxladığım, heç kimlə bölüşmədiyim köhnə, bir az da gülməli gizli arzumdan danışdım: Cıdır düzünün dağ yaylasına qalxmaq və onun otları üzərində ayaqyalın gəzmək. Bəlkə, onda ayaqlarım bu dörd il ərzində ağrıdığı kimi ağrımazdı. Əlbəttə, belə düşünmək sadəlövhlükdür. Amma möcüzəyə inanmayan şairi harada görmüsünüz?
Xanım Gülxanım məni ekskursiya avtobuslarının dayanacağına qədər gətirdi və arzumun gerçəkləşməsini dilədi. Az sonra avtobus hərəkətə başladı.
Lakin çətinliklərim bununla bitmədi! Avtobus Cıdır düzünə qədər getmədi; sürücü dedi ki, dağın yamacı bizim nəqliyyat növümüzün qalxması üçün çox sərtdir. Bundan sonra piyada getmək lazım idi. Ya da getməmək. Amma arzu gerçəkləşməsindən söhbət gedirsə, “getməmək” nə deməkdir? Mən getdim.
O anda yoxuş mənim üçün həqiqətən çox dik idi. Yenə hamıdan geri qaldım və güclə irəliləyirdim. Yuxarı doğru heç olmasa bir-iki addım da ata bilmək üçün tez-tez dayanmalı və dar səkinin alçaq daş divarına söykənməli olurdum.
Artıq çoxdan digər ekskursiyaçılara baxmağı dayandırmışdım və yalnız ayaqlarımın altına baxmağa çalışırdım. Tər gözlərimə dolurdu. Sinəmdə hava çatmırdı. Birdən yolumun üstündə, mənə sonsuz görünməyə başlayan yoxuşdan sola ayrılan kiçik, hamar bir meydança göründü. Sola, nisbətən düz xiyabana döndüm. Uzaqda üzərində “VAQİF” yazısı olan memarlıq tikilisi ucalırdı. Başa düşdüm ki, bu, bu yaxınlarda bərpa edilmiş şair Vaqifin məqbərəsinə aparan xiyabandır. Molla Pənah Vaqif Qarabağ xanlığının baş vəziri, Azərbaycanın XVIII əsrdə tanınmış siyasi və ictimai xadimi, ən əsası isə xalqın ən çox sevdiyi görkəmli Azərbaycan şairlərindən biri idi.
Xiyaban mənə qısa bir nəfəs dərmək imkanı verdi, lakin Cıdır düzü yaylasına gedən əvvəlki yolu davam etdirmək lazım idi; yoxsa hamı avtobuslara qayıtmamış ora qalxa bilməyəcəkdim. Bu fikir məni tələsdirirdi. Mən yenidən yuxarı doğru irəlilədim.
Yəqin ki, bu, son illərdə mənim üçün ən ağır metrlər idi! Bir zamanlar qayalara asanlıqla qalxar, tayqa küləkqıranlarını keçər, tundranın bataqlıq çökəkliklərindən çıxardım. İnsult və ürəkdə üç şunt... Təəssüf ki, əvvəlki ekspedisiya “şücaətlərimi” artıq təkrarlamaq mümkün deyil. Bununla belə, cəhdlərim və səylərim boşa getmədi; onlar səxavətlə mükafatlandırıldı!
Cıdır düzü yaylası gözlərim önündə açılan kimi... qarşıda Gülxanımı — əvvəlki xilaskarımı gördüm! Sonra yenə birlikdə, qol-qola getdik. Məlum oldu ki, o, buraya mənə yaylaya çatmaqda kömək etməsi üçün xahiş etdiyi tanımadığım bir kişi — “Land Rover” sürücüsü ilə gəlmişdi. Amma görünür, yolda onlar məndən xeyli əvvəl keçmişdilər; mən isə tısbağa sürətimlə hələ heç yerə çatmamışdım.
Biz otların üstünə çıxdıq. Mən ayaqqabımı, corablarımı çıxarıb otların üstü ilə ayaqyalın getdim — 2020-ci ildə amputasiya edilmiş sağ ayağımın üçüncü barmağı olmadan Cıdır düzündə ayaqyalın addımladım. Mən əvvəllər heç vaxt görmədiyim, lakin azadlığı uğrunda — istər-istəməz, az da olsa, yenə də — öz qanımla haqq ödədiyim torpağın üstü ilə ilk dəfə gedirdim.
Mən Cıdır düzündə gedir və xoşbəxt halda gülümsəyirəm; heç nəyə peşman deyiləm. O zaman bütün dünyaya səslənən sözləri xatırlayıram: “Şuşa, sən azadsan!” Bu sözlər indi də ruhumda səslənir.
Gülxanım məni bir müddət tək buraxdı ki, Cıdır düzünə qalxanların gözləri önündə açılan o geniş və gözəl mənzərələri mənim üçün xatirə videosuna çəksin. Yəqin, biz Gülxanımla bir daha heç vaxt görüşməyəcəyik. Amma bundan sonra mənim üçün Şuşa — odur; Azərbaycan isə mənim alim qardaşlarımdır: Məsud Əfəndi, Bəxtiyar bəy, Emil müəllim, Akif müəllim və daha, daha, daha neçə-neçə insan... Mənim xalqım. Doğma. Xeyirxah. Qurmağı, bağışlamağı və sevməyi bacaran xalq.
🎹XƏDİCƏ
Ayrı-ayrı sözlərin və səslərin bir-birinə qarışaraq asanlıqla ümumi gurultulu əks-sədada birləşdiyi, nəhəng qapalı məkanın sanki titrəyən sinirini yaratdığı böyük zalda, səhnənin yaxınlığında, təvazökar, lakin ləyaqətlə, öz ulduz saatını gözləyən susqun bir royal dayanmışdı. Onun gülümsəyən, açılmış zərif qanadı vardı.
Xaricdə yaşayan azərbaycanlı alimlərin Dünya Forumunun bir iclası yenicə başa çatmışdı, digəri isə bir qədər gecikir, hələ başlamırdı.
Birdən zalda gəzib söhbət edən forum iştirakçılarının arasından xrizoprazın yetişmiş rəngində paltar geymiş incə, qarasaçlı bir qadın ayrıldı. O, öz zərifliyi ilə hər mənada eleqant olan royala inamla yaxınlaşdı, alətin qarşısındakı qısa, yumşaq skamyada əyləşdi və elə həmin anda nazik, zərif barmaqlarının ucları ilə sanki klavişləri öpərək onlara toxundu. Və musiqi yarandı!
Zaldakı bir çox insanın ürəyi uşaqlıqdan tanış olan, buna görə də daha sevimli və doğma səslənən, qəlbi sızladan “Ay Laçın” melodiyasından donub qaldı. Laçın — Azərbaycanda 1992-ci ildə işğalçılar tərəfindən talan edilərək yandırılmış, 2022-ci ilin avqustundan sonra azad edilmiş, bərpa olunan və yenidən qurulan şəhərdir. Otuz uzun ildən sonra!
Royal arxasında çıxışını davam etdirən qadını tezliklə hər tərəfdən fotoreportyorlar və operatorlar əhatəyə aldı. Onu müxtəlif rakurslardan çəkirdilər, o isə elə çalmağa davam edirdi ki, sanki yanında heç kim yox idi — yalnız o və royal...
Onun adı Xədicə Zeynalovadır. O, dünya şöhrətli bəstəkardır. Almaniyada yaşayır və çalışır. Forumda iştirak etmək üçün xüsusi dəvətlə gəlmişdi — milli qürurumuz, Azərbaycan xalqının mənəvi sərvəti kimi.