Afina Məmmədli Barmanbay

Qars şəhəri, Qafqaz Universiteti, Fən–Ədəbiyyat fakültəsi, Çağdaş türk ləhcələri və ədəbiyyatları şöbəsinin müəllimi
Xaricdə Yaşayan Azərbaycanlı Alimlərin Forumu çərçivəsində Azərbaycanda bizə göstərilən diqqət və qayğının vətənimizə xidmət etmək motivasiyamızı artırdığı danılmaz həqiqətdir. Hətta forumun arxa planında görülən ən xırda təşkilati detallarda belə bu həssas yanaşma hiss olunurdu. Tədbir boyu bütün səfərlərimizin yol polisi və təcili yardım maşınlarının müşayiəti ilə həyata keçirilməsi xaricdə Azərbaycanı təmsil edən alimlərə göstərilən yüksək ehtiramın və diqqətin təzahürü idi.
Forumun Bakının ən mötəbər tədbir məkanlarından biri olan Gülüstan Sarayında keçirilməsi görülən işlərin ciddiliyini və gələcəyə hesablanmış məqsədlərin əhəmiyyətini bir daha vurğuladı. Rəsmi ziyafət isə tədbirin yekun mərhələsi kimi olduqca səmimi və yaddaqalan keçdi. Bakının ən nüfuzlu hotellərindən birində hər bir qonaq üçün ayrıca otaqların ayrılması alimlərə fərdi yanaşmanın zərif nümunəsi idi. Ümumilikdə tədbirin təşkili üçün böyük zəhmət və ciddi maliyyə resurslarının sərf olunduğu açıq şəkildə hiss edilirdi.
Forumun ilk günündəki protokol və rektorların çıxışları məndə tədbirin ciddiliyi və faydalılığı barədə yüksək təəssürat yaratdı. Forumda dövlət rəsmilərinin iştirakı tədbirin nüfuzunu və effektivliyini daha da artırırdı. Xəzər Universitetinin təsisçisi, professor Hamlet İsaxanlının verilən suallara dolğun və əsaslandırılmış cavabları xüsusilə yaddaşımda qaldı.
Forumun ikinci günündə qarışıq masalarda tanış olduğum alimlərlə apardığımız fikir mübadiləsi dünyagörüşümün genişlənməsinə səbəb oldu. Hörmətli Bəxtiyar Siracovun moderator olduğu masada Rusiya Federasiyasından yazıçı, şair və ədəbiyyatşünas Eldar Əhədov, Almaniyadan musiqiçi və bəstəkar Xədicə Zeynalova, Qazaxıstandan hüquqçu Akif Süleymanov, Gürcüstandan iqtisadçı Aygül İsayeva öz bilik və təcrübələri ilə məndə dərin təəssürat yaratdılar. Doktorant Namiq Namazovun fəallığını da xüsusi qeyd etmək istərdim.
Dünyanın müxtəlif ölkələrində və fərqli elm sahələrində çalışan alimlərlə fikir mübadiləsi aparmaq, ölkəmiz üçün nələr edə biləcəyimizi müzakirə etmək həm beynimi, həm də ruhumu canlandırdı. Elm sahələrinə uyğun təşkil olunmuş masanın moderatoru hörmətli Seymur Nəsirov idi. Burada müzakirələr daha dar çərçivədə aparılsa da, konkret nəticələrin əldə olunmasına şərait yarandı. Mövcud problemlər və çatışmazlıqlar müzakirə edildi, təkliflər irəli sürüldü.
“Biz nə edə bilərik?” sualı ətrafında aparılan müzakirələr nəticəsində konkret fəaliyyət istiqamətləri müəyyənləşdirildi. Hesab edirəm ki, masalardakı fikir mübadiləsi son dərəcə məhsuldar keçdi. Hər iki masada aparılmış müzakirələri, təklifləri və qərarları qeyd edərək rəsmi hesabat hazırlamaq mənim üçün həm məsuliyyətli, həm də həyəcanverici təcrübə oldu.
Forum çərçivəsində mənim Vasif Sadıqlı ilə birlikdə hazırladığım və diaspora tərəfindən maliyyələşdirilən “Gürcüstandan Azərbaycana dialekt lüğəti” (“Gürcistandan Azerbaycana Ağız Sözlüğü”) adlı kitabın təqdimatı keçirildi. Bu kitabın müxtəlif ölkələrdən gələn soydaşlarımıza çatdırılmasını mədəniyyətimizin bir hissəsinin dünyaya təqdim olunması kimi dəyərləndirirəm.
Gürcüstandan foruma qatılan Aygül İsayevanın Gürcüstandakı soydaşlarımızın təhsil problemləri ilə bağlı söylədikləri də məndə dərin iz buraxdı. Özüm də Borçalıdan olduğum üçün Gürcüstandakı azərbaycanlıların problemlərini daim diqqətdə saxlamışam. Təhsil sahəsindəki mövcud vəziyyətlə bağlı səsləndirilən fikirlər məni həm düşündürdü, həm də daha fəal olmağa sövq etdi.
Forumun yüksək səviyyədə təşkili xüsusilə diqqət çəkirdi. Almaniyadan foruma qatılan gənc alim Toğrul Kərimovla Qarabağda etdiyimiz söhbəti isə heç vaxt unutmayacağam. Onun “Mən ölkəm üçün nə edə bilərəm?” düşüncəsinin formalaşdığını söyləməsi məni olduqca sevindirdi. Bu, dövlətimizin gənclərə yatırım etməsinin nə qədər vacib olduğunu bir daha göstərirdi.
Forumun son günündə Qarabağa səfərimiz isə yaddaşıma ən təsirli hissələrdən biri kimi həkk olundu. Bu səfər zamanı həm kədərli, həm də qürurverici anlar yaşadıq. Yol boyu keçmişin ağrıları, şəhidlərimizin xatirəsi və xalqımızın yaşadığı faciələr gözlərimin önündən keçirdi.
Xocalıdan keçərkən amansız qətliamın qurbanları, Çingiz Mustafayevin fəryadı və itkin düşən soydaşlarımızın taleyi yenidən xatirimdə canlandı. Ağdamda gördüyüm dağıntılar məni sarsıtsa da, yenidən qurulan yaşayış məntəqələri dövlətimizin iradəsini və gələcəyə inamını nümayiş etdirirdi.
Xankəndidəki abadlıq, Qarabağ Universitetinin fəaliyyəti və Şuşaya səfər isə məndə böyük qürur hissi yaratdı. Şuşa torpağına ilk dəfə qədəm basmağım mənim üçün unudulmaz duyğu idi. Üzeyir Hacıbəyli, Bülbül və Xan qızı Natəvanın xatirəsi qarşısında yaşadığım hissləri sözlə ifadə etmək çətindir.
Birinci forumun belə yüksək səviyyədə təşkil olunması böyük qürur mənbəyidir. DAAB İdarə Heyətinin sədri Məsud Əfəndiyevin təşkilatçılıq qabiliyyəti və yorulmaz fəaliyyəti xüsusi təqdirə layiqdir. Diasporla İş üzrə Dövlət Komitəsinin əməkdaşlarının və bütün təşkilatçıların əməyi forumun uğurunda mühüm rol oynadı.
Biz birlikdə daha güclüyük!
“Sən bizimsən, bizimsən durduqca bədəndə can, Yaşa, yaşa, çox yaşa, ey şanlı Azərbaycan!”